Jak správně třídit odpad aneb pravdy a mýty o recyklování

V tomto článku budeme mluvit o celoplošných zásadách veřejného separování a také dopodrobna rozebereme jeho problematiku, pravdy a mýty a časté omyly. Dobře se držte a nespadněte do komunálu!

Stávající systém třídění a recyklace odpadů funguje v České republice už téměř 20 let. Obyvatelům se třídění odpadů dlouhodobě daří a už několik let se držíme na špici evropských žebříčků. Ačkoliv jsme na tom s tříděním odpadu poměrně dobře, neusněme na vavřínech - stále je co zlepšovat. Největší prostor ke zlepšení máme v separaci kovů, elektrospotřebičů či dokonce nápojových kartonů. Naopak nejlepší jsme v třídění papírového odpadu - pamatujete na povinné školní sběry papíru? Tak to máme dlouhodobě zažité.

Skvěle tomu napomáhají i vzdělávací a osvětové aktivity, skrz které jsou lidé stále informování o smysluplnosti separace odpadu. S touto osvětou jsme zvyklí začínat už v útlém věku. Víte jak to je - co se v mládí naučíš ..

jasmin-sessler-5Wfttm2CjeI-unsplash

 

Trocha statistiky

  • Podle zveřejněných zjištění svůj odpad aktivně třídí 73 % z nás (pro zajímavost - v roce 2011 to bylo 48 %)
  • Každý obyvatel vytřídil v roce 2018 průměrně 49 kg odpadu
  • Obyvatelé ČR vytřídili během posledních 15 let neuvěřitelných 8,3 milionů tun obalového odpadu - co do objemu se jedná o množství údajně zhruba dosahující velikosti hory Říp
  • K nejbližším barevným kontejnerům to máme v průměru 91 m
  • Na území ČR se v roce 2018 celkově nacházelo 413 089 kontejnerů a sběrných nádob

 

Problémem je stále vysoká závislost na skládkách. Tomuto problému pomůže hlavně účinné třídění odpadu a kompostování bioodpadu. Aby bylo naše snažení efektivní, musíme se nejprve seznámit se zákonitostmi třídění a vyhýbat se mýtům o recyklování. Téměř každý ví, co do kterého kontejneru patří - my si to ale osvěžíme.

 

  • sklo separujeme v zelených sběrných nádobách 
  • papírový a kartónový odpad v modrých
  • plasty v žlutých
  • kovy v nádobách se šedou nálepkou
  • tetrapaky v nádobách s oranžovou nálepkou
  • biologicky rozložitelný odpad v hnědých nádobách

V našich městech je několik rozdílů v separaci odpadů - například do žluté nádoby, která je primárně na plasty, v jiných městech můžete separovat i nápojové kartony. Vždy jsou důležité informace na přední straně kontejneru

vivianne-lemay-drMdwoydMVI-unsplash

 

Separování v domácnosti

Ne všechen separovaný materiál se dá separovat znovu. To, že je pro daný materiál určena samostatná nádoba znamená i to, že výrobky z takového odpadu jsou aktivně v oběhu, ale nemohou se recyklovat donekonečna. To jsou například papírové obaly od vajec nebo roličky z toaletního papíru. Ty jsou vždy vyrobené z recyklovaného papíru, který už není vhodný pro další cyklus separování. Tyto konkrétní odpady tedy dále netřídíme - patří do komunálního odpadu.

paul-schellekens-c-R885Oc7k0-unsplash

 

Jaký je tedy správný postup při třídění odpadu?

Při svědomité třídění si často nevíme rady jaký postup při konkrétních odpadních zaujmout a čemu se vyvarovat. Mnoho z nás vyhazuje plastové obaly a kelímky i se zbytky jídla uvnitř. Je pravda, že plasty se v recyklačním oběhu umývají. Je však vhodné z nich před vyhozením vyškrábat zbytky jídla - s malými zbytky si už provozní linky poradí.

Co se týče mastných zbytků v kelímcích, ty je třeba vymýt teplou vodou a čisticím prostředkem. Je to pracné, ale příroda za to stojí. Pokud tedy kupujete oleje nebo jiné mastné potraviny v plastových obalech - ano, před vyhozením do separovaného odpadu je potřeba je zbavit mastnoty. A proto doporučujeme nakupovat tyto potraviny ve skle.

 

Co kam patří?

Papír – modrá nádoba

  • Patří sem: Noviny, časopisy, sešity, knihy, kancelářský papír, reklamní letáky, kartony, papírové obaly na potraviny, obálky s fóliovými okýnky, papír s kancelářskými sponkami.
  • Nepatří sem: Mokrý, mastný či jakkoliv znečištěný papír, voskovaný papír, použité papírové kapesníčky a kuchyňské utěrky, vazbové obaly knih, obaly od vajíček, roličky od toaletního papíru, jednorázové dětské pleny.

 

Plasty – žlutá nádoba

  • Patří sem: Sešlápnuté PET lahve (i s uzávěrem), lahve od nápojů a jídla, obaly od kosmetiky, igelitky a mikrotenové sáčky, fólie, plastové obaly od potravin, někdy také tetrapaky.
  • Nepatří sem: Mastné obaly se zbytky potravin, obaly od čisticích prostředků, obaly od žíravin, barev a jiných nebezpečných látek, guma, molitan, linoleum, PVC. 

 

Sklo – zelená nádoba

  • Patří sem: Lahve, skleněné obaly od potravin a nápojů, sklenice od zavařenin, tabulové sklo z oken a dveří.
  • Nepatří sem: Porcelán, keramika, zrcadla, plexisklo, žárovky, zářivky, neonové trubice, autosklo, drátované sklo.

Extra tip: Pokud jsou vedle sebe zelený a bílý kontejner, vhazujeme do bílého čiré sklo a do zeleného sklo barevné.

 

Nápojové kartony – nádoba s oranžovou nálepkou

  • Patří sem: sešlápnuté krabice od džusů, vína, mléka a mléčných výrobků.
  • Nepatří sem: „měkké" sáčky, například od kávy a různých potravin v prášku, nápojové kartony silně znečištěné zbytky potravin.

Extra tip: Kontejner nemusí být nutně celý oranžový, důležité je označení oranžovou nálepkou na nádobě.

 

Kovy – nádoba s šedou nálepkou

  • Patří sem: Drobnější kovový odpad, plechovky od nápojů, konzervy, víčka od jogurtů, neznečištěný alobal, kovové tuby, hřebíky, šroubky, kancelářské sponky.
  • Nepatří sem: Kovové obaly od barev, lepidel a chemikálií, tlakové nádobky, domácí spotřebiče, autovraky, obaly od zubních past.

 

Bioodpad – hnědá nádoba

  • Patří sem: Květiny, štěpky, piliny, tráva, malé větve a listí, plevel, sláma, popel, odpad z ovoce a zeleniny, zbytky kávy a čaje, skořápky od vajec a ořechů.
  • Nepatří sem: Živočišný odpad z domácností, mléčné a masové výrobky, lesklý a pergamenový papír, tetrapaky, vařené ovoce a zelenina, cigaretové nedopalky, sáčky z vysavače, vlasy, léky, výkaly zvířat.

Extra tip: Jestliže bydlíte v bytě, bioodpad můžete zpracovat vermikompostováním. Díky kalifornským žížalám vám vznikne kvalitní hnojivo pro vaše rostliny. Nezapomeňte vše, co do vermikompostéru dáváte, nakrájet, na co nejdrobnější kousky.

 

Užitečné tipy

  • Nádoby od léků s nevyužitými léky je třeba vrátit zpět do lékárny.
  • U plastových lahví není třeba odšroubovat uzávěr - stačí láhev sešlápnout a uzavřít (kvůli šetření prostoru). Nebojte se, v recyklačním procesu se jednotlivé druhy plastů roztřídí.
  • Plastové okénko z obálek odstraňovat nemusíte - bude odstraněno zpracovacím zařízením při recyklaci.
  • Plastové obaly od kosmetiky a čisticích prostředků umývat nemusíte.
  • Zrcadlo do zelené nádoby nepatří - obsahuje totiž kovové části. Pece si neporadí ani s keramikou a porcelánem.

 

Možná jste se právě dozvěděli mnoho nových informací a možná jste o většině už věděli. Jestli jste přišli na to, že spoustu věcí jste do teď dělali špatně, nevěšte hlavu - stále je čas to napravit. Radši později, než nikdy a radši s chybami, než vůbec.

Níže si stáhněte pomůcku jak správně třídit odpad. Můžete si ji dát například na ledničku, a když si nebudete vědět rady - stačí nakouknout :)

Jak správně separovat