Jak prát ekologicky snadno a rychle?

Může být eko praní snadné, účinné a zároveň levné? Odpověď je jednoduchá - ano, může. Stejně tak vám v tomto článku odpovíme na další důležité otázky týkající se ekologického praní prádla. Věříme, že vám tak pomůžeme zbavit se mýtů o tom, jak je eko praní pracné a finančně náročné. Záleží-li vám na tom, aby bylo vaše prádlo voňavé, čisté a zároveň jste šetřili zdraví a přírodu? Tak pojďme se na to zkusit podívat.
 
DSC_3270
 
 

Proč bychom měli začít prát ekologicky?

 
V dnešní době se většina z nás snaží, aby do našeho života vstupovala chemie co nejméně. Začínáme si číst etikety na konzumních výrobcích a odkládáme potraviny které byly nějak chemicky upraveny, vracíme se zpět k alternativním léčbám přírodními léky, jezdíme v elektromobilech a děláme spoustu dalších správných věcí, kterými chráníme naše zdraví a naši planetu. Chemické praní prádla již bereme jako samozřejmost a neuvědomujeme si jaká rizika nám toto praní přináší.
 
Víte, na co narážíme? Co třeba znečišťování podzemní vody? Představte si, kolik kilogramů nebezpečné chemie ročně vypustíte do kanalizace používáním chemických pracích prostředků. Tato chemie ničí veškeré prospěšné bakterie a mikroorganismy, které by měly rozkládat odpad v kanalizaci. Díky tomu se všechny odpady v kanalizaci mění na nebezpečné toxiny, které prosakují do půdy a do podzemních vod. A na té stejné půdě následně pěstujeme zeleninu, ovoce nebo obiloviny, které konzumujeme a nazýváme je bio potravinami, protože jsme přesvědčeni o tom, že nebyly nijak chemicky ošetřeny.
 
Je tedy potřeba zamyslet se nad tímto koloběhem hned od počátku. Změnou tohoto pravidelného úkonu můžeme zabít dvě mouchy jednou ranou. Přestat znečišťovat vodu a ochránit naše tělo před negativními vlivy chemických látek. Naše pokožka nefunguje jako igelitová fólie, a tudíž se tělo neubrání průniku těchto škodlivin. Chemické prací prostředky a aviváže obsahují látky, které dráždí naši pokožku, mohou vyvolat alergie, ale i chronické ekzémy. Nejvíce jsou však náchylné naše děti. Právě oni mají nejcitlivější pokožku. Pojďme se tedy společně podívat, jak lze prát ekologicky s ohledem na přírodu a naše zdraví.
 
 
Několik variant, jak můžeme prát ekologicky
 
 

1. Domácí výroba eko pracích prostředků

 
Jedna z variant, která se nám nabízí, je vlastnoruční výroba pracích prostředků. Je poměrně jednoduchá, a hlavně finančně nenáročná. 
Na základní sypký prací prostředek na barevné prádlo potřebujete 1000 g prací sody a 100 g mýdla (marseillské, Jelen).

Mýdlo na jemno nastrouhejte a smíchejte se sodou. Dejte do kbelíku s víkem a je hotovo!

Na tekutou verzi, tzv. mýdlový sliz, potřebujete 250 g prací sody, 250 g mýdla (marseillské, Jelen) a 5 l vody. Nastrouhejte mýdlo, zalijte jedním litrem horké vody, rozmíchejte a dolijte horkou vodou do pěti litrů. Přidejte sodu a při chladnutí znovu občas promíchejte. Dávkujte 250-500 ml na pračku. Sliz navíc dobře myje podlahy, sporák (v tom je nepřekonatelný), obklady, vanu i WC. 

Vyrobit si můžete i prací prášek na bílé prádlo. K výrobě potřebujete 800 g prací sody, 30 g na jemno nastrouhaného mýdla (marseillské, Jelen), 150 g bělidla (perkarbonát sodný), 7 g aktivátoru bělidla (TAED) a 10-15 kapek éterického oleje, například levandulového nebo mátového.

Místo běžně prodejné aviváže můžeme použít například ocet. Desinfikuje a odstraní mýdlo z pračky. Dají se aplikovat i tea tree nebo různé druhy éterických olejů, vždy pár kapiček. Jejich účinnost je srovnatelná s běžnými pracími prostředky. Obě varianty mají totiž stejný základ (soda + detergent + bělidlo), s tím rozdílem, že kupované prací prostředky obsahují navíc tyto „bonusy“ - optické rozjasňovače, umělou parfemaci nebo „písek.“ „Písek“ je síran sodný (plnidlo), kterého dávají výrobci do prášku nejvíce. Na kvalitu vyprání nemá žádný vliv, jen vám pěkně naplní obal. „Zákazníku, měj dobrý pocit, že si kupuješ dávku XXL.

 

2. Eko prací prostředky, které lze jednoduše zakoupit

Druhou a méně časově náročnou variantou je zakoupení eko prací drogerie na internetu nebo v kamenných prodejnách. Na trhu si lze vybrat z velkého množství přípravků.  My Vás seznámíme s českými výrobky Yellow&Blue a zahraničními výrobky Ecoegg.

 

Tierra Verde

Tato česká značka se specializuje na výrobu eko drogerie. Prací gely jsou vyrobeny z výtažků z mýdlových bio ořechů. V jejich výrobcích nenajdete palmový olej, ropné látky, chlór, syntetické parfémy, barviva ani enzymy, tak jako v běžných pracích prostředcích. I bez těchto chemických látek se vašemu prádlu dostane kvalitní péče.

Prací gely a prášky

  • Prací gel z mýdlových ořechů - Lze zakoupit alternativu obohacenou o silici z pomerančelevandule či vavřínu.Vhodný na praní barevného prádla, na bílé prádlo doporučujeme přidat bělící prášek Puer. 
  • Prací gel z mýdlových ořechů na vlnu - Obsahuje lanolin (vosk získaný z ovčí vlny). Je vhodný pro vlnu, hedvábí, funkční textil, ale také ruční praní.
  • Prací gel na funkční prádlo - Obsahuje koloidní stříbro, které má antimikrobiální a antifungicidní vlastnosti - Nejšetrnější péče o prádlo z dutých vláken a mikrovláken (neucpává textilní vlákno). Nedráždí pokožku.
  • Prací prášek z mýdlových ořechů pro citlivou pokožku - Vhodný na látkové pleny, dětské oblečení a praní prádla dětí i dospělých s velmi citlivou pokožkou, pro ekzematiky a alergiky. Bez parfemace. 

Odstraňovače skvrn

  • Puer - Bělicí prostředek na bázi aktivního kyslíku. Zaručeně vybělí vaše zašedlé prádlo. Má antimikrobiální účinky.
  • Žlučové mýdlo - Účinně odstraňuje skvrny a nečistoty (mastnota, krev, červené víno, tráva apod.).
  • Mýdlo z olivového oleje - Ze 100 % olivového oleje s citronovým extraktem k odstranění organických skvrn. Použití na ruční praní, praní jemného prádla i máčení

Ostatní

  • Aviváž - Jemná levandulová vůně. Napomáhá snižovat elektrostatický náboj syntetického prádla.                             
  • Máchadlo - Jemná levandulová vůně. Rozpouští sražené zbytky mýdla. Použití místo aviváže, měkčí a jasnější barvy prádla. Na provonění vašeho prádla lze také použít různé druhy esenciálních olejů (levandule, pomeranč, grapefruit...).

DSC_7371

ECOEGG

Britská společnost Ecoegg vyrábí inovativní a ekologické produkty čistě bez chemikálií, šetrné k přírodě a vhodné pro zdraví nás všech. Nejsou testovány na zvířatech. Jako první se zrodilo Eco prací vejce, následně se rodina Ecoegg rozrostla o řadu dalších skvělých produktů. V roce 2016 získali cenu The Queen´s Adwards for Enterprise Innovation 2016, kterou každoročně uděluje anglická královna.

  • Ecoegg vajíčko na praní - Minerální pelety uvnitř vajíčka vytváří hustou pěnu, která účinně odstraňuje nečistoty. Dermatologicky testováno - hypoalergenní a vhodné pro atopiky. Vhodné na všechny typy prádla. Určeno k dlouhodobému používání. Šetří peníze, přírodu, pokožku. V nabídce máme různé vůně na 54 nebo 210 praní. Lze zakoupit zvlášť náhradní peletky.
  • Ecoegg vajíčko do sušičky - Zkracuje dobu nutnou k sušení prádla. Měkčí a voňavější prádlo. Dermatologicky testováno. Ve variantě vůně jarních květů či bavlny.

 vajce2

Tímto článkem jsme se snažili vyvrátit nepravdivé mýty o náročnosti ekologického praní a zároveň nastínit alternativy běžného praní. Doufáme, že pro Vás článek bude zajímavý a také přínosný. Zkusme udělat krok vpřed v našich zaběhlých stereotypech a touto alternativou přispět k ochraně našeho zdraví i životního prostředí. Pojďte společně s námi podpořit myšlenku pro méně odpadu.