Co vše dokáží samozavlažovací nádoby na pěstování rostlin?

Vyšší teploty, víc slunce, zpívání ptáků a postupné probouzení přírody naznačují, že zima je zase nenávratně pryč. I přesto, že ta letošní tak přísná nebyla, všichni se na její odchod určitě už těšíme. Dokonce i ti, kteří to na sobě nedávají tolik znát. Jsou jimi naši tiší zelení domácí společníci - rostliny. Ty během předešlých měsíců odpočívaly. Přepnuly se na úsporný režim a přečkaly období s minimem slunečního svitu a maximem nižších teplot. Měsíce odpočinku je také něco stály - vybraly si daň v podobě vyčerpaných zásob živin v zemině, ve které jsou zasazeny. Momentálně začíná období, které si od rostlin vyžádá hodně námahy. Aby se probudily do co nejlepších podmínek, je třeba udělat jistá opatření.

PLASTIA_Blogcover_1

Přesazení znamená pro rostlinky nový začátek v novém domově, kterému nic nechybí - kvalitní zemina s čerstvými živinami a vším, co rostliny k životu potřebují. Jak vypadá ten nejlepší postup pro jarní přesazování? Připravte si nádoby, které důkladně vyčistěte. Do nádob nasypte substrát vašeho výběru a drenážní kamínky. Ne každá rostlina však zvládá každoroční přesazování. Přesaďte tedy pouze ty, kterým kořeny přerostly přes dno nebo vyčnívají vrchem, a ty, které mají nekvalitní půdu se zápachem nebo s bílým povlakem.

Tento blog poradí hlavně těm, kteří se orientují na pěstování rostlin a květin v bytě - ty si samozřejmě bez květináčů a truhlíků neporadí. Jak tedy vybrat ty nejlepší? Existuje něco jako prémiový ekologický květináč? A co samozavlažování? Pokud odpovědi na tyto otázky ještě neznáte, čtěte dál.

PLASTIA_Blogcover_2

Je na čase začít přemýšlet lokálně. Proč bychom měli kupovat věci z daleké Asie, když i v okolí existuje a stále vzniká množství skvělých firem s převratnými nápady? To samozřejmě neplatí jen pro květináče, ale i na všechno ostatní - vždyť nás už znáte. :)

Dnes bychom vám rádi představili firmu Plastia, která pochází z Vysočiny, konkrétně z Nového Veselí. Je to rodinná firma s více než 25 letou tradicí a orientuje se na tvorbu širokého sortimentu pěstebních nádob pro domov i zahradu. Specializují se na samozavlažovací nádoby pro pěstování rostlin v interiéru i exteriéru. Čím jsou jejich výrobky skutečně převratné? Samotná firma tvrdí, že to, co je dělá unikátním, je spojení rodinné výroby s pokrokovým řešením. Odpad, vznikající při výrobě, využívají na maximum - drtí ho a znovu vrací do oběhu, čímž zajišťují stoprocentní udržitelnost svých výrobků

Výrobky od Plastia jsou vyrobené z plastu - a ne ledajakého. Firma kombinuje různé druhy plastů, přičemž se ve svých produktech snaží o co největší zastoupení plastu recyklovaného. Jednotlivé části jejich květináčů a truhlíků se dají jednoduše rozložit. Až vám tedy výrobek doslouží, můžete ho rozebrat a jednotlivých plastových částí se vhodně zbavit a zrecyklovat je - každá část je označená symbolem indikujícím typ materiálu. Pokud je to možné, Plastia kombinuje plastové materiály s přírodními. Postupnými kroky se firma snaží kráčet po cestě k cirkulární ekonomice.

PLASTIA_Blogcover_4

V neposlední řadě je Plastia mistrem ve výrobě samozavlažovacích květináčů a truhlíků. Co to samozavlažování ale znamená? Co se týče těchto českých produktů, tajemství tkví v kvalitních materiálech, důmyslných zásobnících vody a nadčasovém designu. Samozavlažování udržuje půdu stabilně vlhkou v interiéru i exteriéru. Dvojité stěny samozavlažovacích nádob zas zaručují, že se kořeny rostlin nepřehřejí.

Tento systém vám také zaručí víc pohodlí - rostliny stačí zalévat každé dva až tři týdny (samozřejmě záleží i na druhu rostliny). Princip postupného zavlažování také neodebírá kořenům živiny, které jsou jinak přímým stykem s proudem vody během obyčejného zalívání smývány. Co se týče deště, ten rostliny milují. No příliš mnoho vody není k užitku téměř nikdy. Plastia má řešení i pro tento scénář - nádoby mají šikovně umístěný odtokový otvor pro odtékání přebytečné vody. Samozavlažovací květináče a truhlíky fungují na postupném uvolňování vláhy zespodu směrem ke kořenům a nahoru přes zeminu. Jsou také vybaveny šikovným hladinoměrem. Za tímto vynálezem stojí Tomáš Syrovátka, vášnivý pěstitel orchidejí.

Dopřejte svým zeleným společníkům prvotřídní a udržitelnou péči. Komu se nelení, tomu se zelení - a to doslova.

Pěstební nádoby najdete u nás na e-shopu.

PS: A jako bonus jsou nádherné!