Co jste nevěděli o plastových láhvích ? Poškozují vaše zdraví a ničí nejkrásnější pláže světa!

Víte, že přírodě trvá více než 700 let, než rozloží jednu plastovou láhev? Celosvětová roční spotřeba plastových láhví je desítky miliard ročně. Proč nakupujeme zbytečně drahé balené vody ve škodlivých plastech?

Ne každý má takovou vymoženost, která se nám zdá, jako samozřejmost a to je pitná voda z kohoutku. Právě tato voda, ke které máme neomezený přístup každý den, je dokonce zdravější než ta balená! Plast v kterém jsou vody balené, uvolňuje do tekutin škodlivé kovy a tím poškozuje naše zdraví.

Existuje nějaké řešení, jak se můžeme těmto zdraví škodlivým látkám vyhnout? Samozřejmě, že ano, přečtěte si pozorně náš článek.  

 

ALARMUJÍCÍ INFORMACE O PLASTOVÝCH LÁHVÍCH

Příroda se pere více než 700 let s rozkladem jedné plastové láhve.

Nejkrásnější pláže světa, čím dál víc zaplavuje odpad tvořený plastem!!! (Filipíny, Thajsko, Indonézie, Bali, Vietnam, Čína)

Za 1 litr balené vody zaplatíme přibližně 1000 x více, jako za 1 litr vody z vodovodu.

Balená voda poškozuje naše zdraví, protože plast do vody uvolňuje toxické látky (např. BPA = Bisfenol A)

Balená voda má velmi negativní dopad na životní prostředí

Znečištění, které vzniká při produkci, transportu, balení a v neposlední řadě vzniklého odpadu

85% plastových lahví se nikdy nezrecykluje a končí na skládkách

 24 000 000 litrů nafty je potřeba na výrobu jedné miliardy plastových lahví (spotřeba lidstva je desítky miliard plastových lahví ročně!!!)

Znečištění při výrobě plastových lahví představuje vyprodukování milionů DIOXINE CARBONU ročně

Začněte i vy podporovat myšlenku pro méně odpadu pořízením EQUA LÁHVÍ

Většina jednorázových plastových láhví na vodu je vyrobena z plastu, který je označen číslem 1 anebo PET. Někteří lidé se snažili snížit spotřebu těchto lahví tím, že je opláchnou a znovu použijí. Jenže většina nezná riziko, které tyto lahve přinášejí. Opakovaným používáním se zvyšuje riziko bakteriálního zanášení.

Kanadští vědci realizovali na základní škole studii na zjištění množství bakterií v plastových láhví, které si děti zakoupily ve škole. Výsledky byly alarmující, 13% z testovaných láhví měly na konci vyučování vyšší úroveň bakterií, než je povolená hranice pro pitnou vodu. Dokonce 9% z nich byly zjištěné fekální koliformní bakterie!

To je důkaz, že tyto láhve nejsou dostatečně odolné, aby vydržely opakované používání, bez ztráty svojí integrity. Hlavním problémem však není únik změkčovadel do nápojů, ale to, že bakterie, které se v nápojích hromadí. Tyto bakterie se nedají z láhví snadno odstranit. Dlouhá skladovací doba v nákupních regálech nebo na světlých místech zvyšuje pravděpodobnost růstu bakterií a koncentraci antimónu ve vodě.

 

holka

Plast označený číslem #3, #6 a #7

Mnoho zdrojů hovoří, že by se z plastů označených číslem 3 a 6 nemělo pít, protože se z nich do tekutin uvolňují škodlivé látky.

Číslo 3 (PVC)

Uvolňuje flatáty, které průkazně způsobují vývojové a reprodukční poškození.

Číslo 6 (polystyrén)

Polyestyrén může do tekutin vylučovat styrén, který způsobuje poruchy nervového systému a jater.

 

Číslo 7 – POLYKARBONÁT

Z něhož jsou vyráběny některé průhledné nebo obarvené láhve. Tento typ plastu vylučuje Bisfenol A (BPA), ten ovlivňuje hormonální soustavu. Odborníci se shodují na tom, že BPA uniká do nápojů i když jen malé množství.

 

Plast označený číslem #2, #4 a #5


Číslo 2, 4, a 5 je nejzdravější možností v rámci používání plastů, protože zatím žádné informace nepotvrdily, že by tyto plasty vylučovaly nějaké škodlivé látky. Plastové láhve tohoto typu však pohlcují pachy a nečistoty a mnoho z nich vytéká, pokud nejsou udržovány ve vzpřímené poloze. Díky těmto nedostatkům nejsou dobrou volbou k dlouhodobému používání.

Plast číslo 2 je běžne recyklovatelný, zatím co 4 a 5 ve většině případu nejsou. 

Existuje nějaký způsob, jak neničit svoje zdraví, zdraví našich dětí a zároveň uchránit přírodu před tímto velkým množstvím použitých, plastových láhví?

ANO, jistě, že existuje!

 

Zdravé láhve EQUA

Příběh značky EQUA začal, když se výkoný ředitel ANŽE ze Slovinska procházel po pláži. Byl velmi zklamaný a smutný, při pohledu na tak velké množství plovoucích plastových láhví v oceánu. V tento moment si začal klást otázku, jak by mohl planetě s takovým břemenem ulehčit. Nakonec se rozhodl pro spojení těchto dvou slov ECO a AQUA. Tak vznikla značka a myšlenka, kterou podporují lidé z celé Evropy a od roku 2010 navrhují a vyrábí láhve šetrné k životnímu prostředí.

 

 

EQUA produkty spjaté s přírodou, jsou nezávadné pro životní prostředí a získaly širokou škálu certifikátů.

EQUA láhve jsou určeny k opakovanému používání, bez škodlivých BPA látek, jsou vyrobeny z kvalitních materiálů, díky kterým jsou vhodné i na teplé nápoje, mnohonásobné používání a recyklaci.

EQUA je navíc vždy připravena podporovat organizace a společnosti, které vytvářejí pozitivní změny na životním prostředí.

EQUA daruje 10 % čistého zisku organizacím, které podporují zdraví životní styl a berou ohled na přírodu.