Čištění odpadu s čistým svědomím

Pojem netoxická domácnost ani šedá voda Vám není cizí. Používáte pouze eko prostředky, nebo si vystačíte se silným triem soda, citrón a ocet. Prací gel si umíte vyrobit, nebo víte, po kterém v obchodě sáhnout, obaly se u vás doma nehromadí, s košem chodíte jednou za dva týdny a k přírodě chováte respekt. Jedna drobnost však vaše svědomí trochu tíží. Se zaneřáděným odpadem si bez pořádného chemického koktejlu neporadíte.

A co když Vám řekneme, že poradíte?

Obrázek3

Kdo v úklidu domácnosti sahá po základních surovinách, už se určitě s Puerem někdy seznámil. Puer, nebo též perkarbonát sodný, je prací soda obohacená kyslíkem. Nejvíce je spojován s praním bílého prádla, protože má bělící účinky, a tak dokáže rozjasnit vaše prádlo a předcházet tomu, aby ztratilo svou svěží bílou barvu. Ale k tomu se ještě vrátíme.

Jak s ním na to čištění odpadu? Vlastně úplně stejně, jako se všemi ostatními prostředky, které se s ucpaným odpadem dokážou poprat. S tím rozdílem, že máte jistotu, že je vše 100% biologicky odbouratelné.

Obrázek2

Jdeme na to? Super! Do odpadu v umyvadle, sprše nebo kuchyňském dřezu nasypte 1-2 lžičky pueru a zalijte hrnkem teplého octa. Směs octa a perkarbonátu začne okamžitě pěnit, nenaklánějte se proto při zalévání odpadu přímo nad bublající směs, ať vám nevystříkne do obličeje. Po zalití nechte působit minimálně 15 minut a následně propláchněte odpad teplou vodou. Ta s sebou vezme vzniklou směs spolu s rozpuštěnými nečistotami a mastnotou.

Tadá a je to! Stálo Vás to stejně času, méně peněz a získali jste čistý odpad a lepší pocit. Pokud máte ale pocit, že by to mohlo být ještě o chlup lepší, nebo bojujete se silnějším znečištěním, nebojte se nechat směs působit déle. A samozřejmě, stejně jako u všeho jiného, nezapomínejte na prevenci a odpad čistěte pravidelně!

Tenhle vychytaný prášek užijete doma ale i při dalších příležitostech. Jak jsme zmínili, jeho největší sláva spočívá v čištění skvrn a bělení prádla. Pro bílé a světlé prádlo je postup jednoduchý – při praní přidejte do zásobníku k pracímu prostředku 1–2 lžíce a zašedlá trička budou minulostí. Pokud Vám ale koš na prádlo nabízí náročnější kousky a Vaše oblečení se může pochlubit spektrem barev od žluté mastnoty, přes červené víno, po černé skvrny od inkoustu, pak rozpusťte 1–2 lžíce v cca 10 litrech horké vody a oblečení nechte přes noc koupat se ve vzniklém roztoku.

Obrázek1

A když už jsme u toho silnějšího kalibru. Puer využijete skvěle také při čištění toalety. Na běžné znečištění postačí nalít konvici horké vody a následně vsypat 1–2 lžíce Pueru. Po jeho rozpuštění vydrhnete štětkou a máte hotovo. Pokud Vás trápí ke všemu ještě vodní kámen, nechte Puer působit přes noc a spolu s půl hrnkem teplého octa. V případě potřeby postup opakujte.

A poslední rada na závěr? Až budete příště hledat čistič na ucpaný odpad a budete v obchodě sahat po super eko prostředku za super vysokou cenu, mrkněte se na složení, než dojdete k pokladně. Spousta prostředků se totiž jenom hezky jmenuje, ale pořád je to perkarbonát sodný v bledě modrém!