5 vzácných rad, jak žít ekologicky

Udržitelnost. Slovo, se kterým se v našich životech setkáváme čím dál tím víc. Víte však, co toto slovo znamená a proč je v dnešní době stále více aktuálnější? V tomto blogu vás provedeme od stručné teorie po praktické tipy, jak svůj životní styl připodobnit co nejvíce k udržitelnějšímu způsobu života, ze kterého budete mít kromě životního prostředí určitě radost i vy.

River_blog_1

Odpad náš každodenní

Téma odpadů je věc, která se dotýká každého z nás. Odpad je problémem nejen pro životní prostředí, ale i zdraví lidí či ekonomiku, proto je důležité odpady minimalizovat a správně s nimi nakládat. Pro nás jako spotřebitele by mělo být prioritou kupovat takové výrobky a obaly, které jsou recyklovatelné a které je možné po skončení jejich životnosti uložit do toho správného kontejneru.

Separování a následná recyklace nám pomáhají chránit primární zdroje, minimalizovat množství odpadu vyváženého na skládky či do spaloven, snižovat náklady pro výrobce, kteří nám díky tomu mohou poskytnout levnější výrobek či ušetřit na daních a poplatcích, neboť sběr separovaného odpadu je financován z tzv. rozšířené odpovědnosti výrobců. Díky třídění se odpad stává znovu zdrojem, ze kterého můžeme vyrábět nové plnohodnotné výrobky.

Pokud byste se rádi v tomto rozsáhlém tématu odpadů (třídění, recyklace, kompostování, apod.) chtěli dozvědět více, tak se rozhodně neváhejte obrátit na naši mateřskou firmu JRK Česká republika. Nebojíme se říct, že jsou doslova ikonou v tématech na odpadové hospodářství. JRK se již 9 let úspěšně snaží snižovat odpady a zlepšit situaci odpadového hospodářství. Stejně jako my Vám rádi zodpoví na vaše otázky, pokud ještě stále v něčem tápete.

Micro_blog_1

Věděli jste, že z 30-ti plastových lahví lze vyrobit flísovou bundu a ze 150-ti dokonce koberec? Nebo, že ze 670-ti zrecyklovaných plechovek můžete mít nové kolo? Třídit plasty, papír, kovy či sklo by už pro nás měla být samozřejmost. Ale co takový bioodpad? V předešlém blogu o třídění kuchyňských bioodpadů jsme vás převedli nejdůležitějšími informacemi o tom, jak a proč je třeba separovat i kuchyňský bioodpad - problém je především v tom, že bioodpad tvoří téměř polovinu našeho komunálního odpadu a protože tento odpad v drtivé většině putuje na skládky, dochází k produkci nebezpečných skleníkových plynů (metan, oxid uhličitý a jiné), které výrazným způsobem ovlivňují naši klima. Nejednou jsme na takové skládce byli a až se nám zastesklo, při pohledu na hromadu nevytříděného bioodpadu, který mohl dále cirkulovat.

River_blog_2

Jak už jsme naznačili, netřídit bioodpadu je zároveň velkým plýtváním, protože ztrácíme možnost získávat drahocenné živiny ve formě kompostu, který je nejlepším hnojivem pro naše rostliny. Separování odpadů přináší velké pozitiva pro společnost a neexistuje tak žádný důvod, proč bychom se mu měli vyhýbat. Pamatujme však, že nejlepší odpad je takový, který nikdy nevznikne.

Chraňme přírodní zdroje

Další důležitou součástí udržitelnějšího životního stylu je chránit přírodní zdroje. Voda, tzv. modré zlato, je to nejvzácnější, co máme. Znečišťování povrchové a podzemní pitné vody je globálním problémem, který svou činností zapříčiňují především velké těžební a zemědělské společnosti. Ochrana vody je však v rukou každého jednoho z nás. Jak můžeme snížit její znečišťování?

Řeka není smetiště

Odpad patří do kontejnerů, v žádném případě ne do přírody. Vyhazováním odpadu do řeky a jejího okolí riskujeme uvolňování chemických látek do vody a ohrožení vodních organismů. Naneštěstí, odpadu v Slovenské řekách každým rokem přibývá a jejich následné čištění nás stojí nemalé finanční prostředky, které bychom mohli využít mnohem efektivněji.

Olej nepatří do umyvadla

Nedělní oběd si mnozí z nás jen těžko umíme představit bez šťavnatých čerstvě usmažení řízků. Po nich nám však kromě plného bříška zůstává i přepálený olej, který při mytí pánve jednoduše vylijeme do výlevky. Tímto zvykem však vytváříme zbytečné problémy hned vícenásobně. Olej je ve vodě nerozpustný a už jen 1 dcl oleje vypuštěného do kanalizace dokáže znečistit tisíce litrů vody. Kromě vody olej poškozuje i potrubí, které se usazuje, zapáchá a je třeba jej častěji čistit. Je proto důležité použitý olej sbírat do zvláštní láhve a předat na vašem sběrném dvoře, čerpacích stanicích či vybraných firmách, které vám za něj dokonce zaplatí. Jak s různými oleji nakládat a kam je odevzdat se dočtete například v přehledném článku od samosebou.cz.

    • Oil_blog_3

 

Ano ekologické drogerii

Běžná drogerie obsahuje chemické látky různého druhu, které zůstávají ve vodě, snižují její kvalitu a způsobují dlouhodobé následky pro vodní organismy. Díky používání ekologické drogerie vytváříme užitek nejen pro stejně čistou a svěží domácnost, ale i naši přírodu. Vše potřebné pro přírodní odstraňování skvrn a čistého voňavého prádla najdete TADY.

Stop chemickým hnojivům 

Zahrádkaření je oblíbené hobby mnoha lidí. Pro co nejlepší úrodu jsme zvyklí přidávat umělá hnojiva, které jsou často založeny na chemickém koktejlu. Chemikálie se dostávají do půdy a pod vlivem deště až do podzemních vod, které znehodnocují. Hnojit přírodním kompostem je proto nejlepší volbou nejen pro zdraví našich potravin, ale i životního prostředí. Opatřete si vlastní kompost, své pomocí, kompostovat se dá takřka všude, na zahradě, ale i v bytě, nebo v městském vnitrobloku.

Červená mikroplastům 

Doba plastová nám kromě množství plastového odpadu přináší i další problém - mikroplastu. Jsou to částečky menší než 5 mm, které vznikají rozkladem plastů, praním syntetického oblečení, opotřebením pneumatik nebo záměrným používáním mikroplastu v kosmetice (např. Peelingy). Jejich výskyt se objevil už téměř všude - od vody, těl živočichů až po lidský organismus. Jak můžeme zabránit jejich uvolňování do přírody? Nejjednodušším řešením je kupovat drogerii a kosmetické výrobky bez jejich obsahu, používat sáček na praní proti uvolňování mikroplastu do odpadních vod a hlavně omezit spotřebu plastových výrobků, které nám tuto novodobou katastrofu způsobují.

Drogeria_blog_2

 Méně je více. To je heslo, které se dokonale vylučuje s konzumismem - společenským vzorcům chování, který nám stále častěji udává trend vlastnit co nejvíce, protože si to můžeme dovolit.

Uvědomělá spotřeba kráčí ruku v ruce s udržitelností, pomáhá nám šetřit odpadkový koš, místo v úložném prostoru a v konečném důsledku i naše peněženky. Udržitelnost je budoucností naší planety a zároveň každodenním dobrodružstvím, jehož výsledek je už nyní prospěšný nejen pro nás, ale zejména pro naše děti a vnoučata.

Zdroje:

https://www.meneodpadu.cz/reseni-jrk/

https://www.samosebou.cz/2019/01/31/trideni-oleju-a-jedlych-tuku-jak-na-to/

 

17/1992 Zb. Zákon o životnom prostredí | Aktuálne znenie (epi.sk)

Ako a prečo separovať odpad - bpd.sk

Recyklácia a triedenie kovov - SMETI

Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť. Je to stále drahšie - SME

Vylievate olej do umyvadla? Pocíti to vaša peňaženka! (bazystav.sk)

Mikroplasty: Odkiaľ sa berú, čo spôsobujú a ako sa ich zbaviť | Spravodajstvo | Európsky parlament (europa.eu)