Nemáte zahradu, ale chtěli byste kompostovat? Moderní doba nabízí moderní řešení a absence zahrady tak už není absolutně žádnou překážkou. Kompostování je skvělý způsob, jak naložit s bioodpadem a ještě navíc získat cenné hnojivo např. pro vaše pokojové rostliny nebo třeba rajčata v truhlíku na balkóně. A jak tedy na to?
Vybrat si můžete ze dvou způsobů. Prvním je vermikompostování, tedy kompostování pomocí kalifornských žížal. Jaké je spolubydlení s kalifornskými žížalami? Na toto téma jsme už v minulosti vyzpovídali jsme WEEF, Surovú dcérku a Donnu Iveh! A teď v zimě by se vám navíc mohl taky hodit náš starší článek o tom, jak vermikompostovat v bytě během zimy.
Druhou možností je tzv. bokashi nádoba. Bokashi v překladu (pochází z japonštiny) znamená “fermentovaná organická hmota”, což samo o sobě dost napovídá o tom, jak to funguje. Za pomoci speciálních bakterií dochází k procesu fermentace bez přístupu vzduchu. Výsledným produktem takového procesu je pak zfermentovaný základ pro další použití a to fermentovanou tekutinu (označovanou jako bokashi čaj) a fermentovanou směs.
Zemito recenze: Co o bokashi říká naše Terezka?
"Bokashi bych doporučila každému. Ať už bydlíte v bytě nebo v domě se zahradou, každý pro něj najde využití. Velká výhoda bokashi kompostování je to, že do něj můžete dát i třeba maso nebo zbytky jídla, což do zahradního kompostéru ani vermikompostéru (kompostování v bytě pomocí žížal) dát nemůžete.
Já osobně ráda Bokashi kombinuji právě se zahradním kompostérem. Nejčastěji zfermetovanou bokashi směs využívám tak, že ji zahrabu přímo do záhonu, zasypu hlínou a nechám být. V půdě se směs rychle rozloží a obohatí ji podobně jako hnojivo. Nebo směs hodím do klasického kompostéru, kde díky bakteriím výborně zafunguje jako urychlovač.
Pokud bych zahradu neměla, udělala bych jednoduše to, že bych směs smíchala se zeminou a nechala ji pár týdnů odležet. Pokojovky budou mít z obohacené zeminy taky velkou radost. Což mi připomíná, že díky bokashi taky získáte něco, čemu se říká Bokashi čaj. Je to výluh, který vzniká během fermentace a pokojovky i zahrada ho taky milují!
Bokashi byl pro mě velký objev a myslím, že každý by ho měl mít doma, ať už bydlíte v bytě ve městě, nebo v domě se zahradou."
Jak přesně to funguje?
Bokashi využívá schopnosti speciálních mikroorganismů, především bakterií a kvasinek. Ty jsou obsaženy ve směsi, kterou je nutné k organickým zbytkům přisypávat. Není to složité. Odřezky a slupky nakrájíte na kousky a dáte do Bokashi kompostéru. Přibližně 2 cm silnou vrstvu posypete zakoupenou směsí efektivních mikroorganismů. Upěchujete a nádobu zavřete. Když je nádoba plná, necháte ji 14 dní odpočívat, aby obsah správně uzrál. Ideální tedy je pořídit si Bokashi dvě – jednu plníte a druhá odpočívá.
Po dvou týdnech...
Vzniklá fermentovaná hmota nevypadá jako kompost, jak jej známe. Kousky kuchyňského odpadu stále bez potíží rozeznáte. Nicméně blahodárné procesy tu už začaly. Výsledek má jiné vlastnosti, což potvrzuje i typický sladkokyselý odér. To nejlepší, co můžete s touto Bokashi hmotou udělat, je promísit ji se zeminou, nechat minimálně 4 týdny odležet a pak ji použít jako hnojivo. Bokashi hmota se také výborně hodí jako urychlovač venkovního kompostu. Putovat však může i do popelnic na bioodpad nebo k zahrádkářům či pěstitelům vyznačeným na speciální online mapě www.mapko.cz.
Bokashi čaj
Kromě pevného Bokashi hnojiva získáte také Bokashi tekutý výluh/čaj – fermentační tekutinu, která z kompostéru stéká do spodní nádobky. Tekutina se objeví zhruba po 14 dnech. Bokashi čaj je ideální na hnojení rostlin. Ředí se v poměru 1 : 100 a používá se jednou za týden či 14 dní.
Co patří a nepatří do bokashi nádoby?
| Co patří do Bokashi nádoby? | Co nepatří do Bokashi nádoby? |
|
|
