Vědomá spotřeba vody

Voda je přirozenou každodenní součástí našeho života. Během dne s ní přicházíme do kontaktu velmi často v různých formách a množství. Voda je součástí živočichů, rostlin a všeho živého na Zemi. Bez ní by život jednoduše nemohl existovat. Voda je proto tím nejvzácnějším bohatství, které naše planeta má. Proto bychom si vody měli vážit a neplýtvat s ní. Věděli jste například, že zásoby vody na obyvatele jsou v České republice až šestkrát nižší než na Slovensku?

H2O_blogcover_6

SPOTŘEBA VODY NA DEN

Vaření, umývání, splachování, pití, praní či zalévání zahrady mají jeden společný jmenovatel a tím je voda. Tato voda je používána na tzv. domácí spotřebu, která je v Česku kolem 100 litrů vody na osobu za den, což je obrovské množství. V evropských domácnostech je průměrná spotřeba vody 140 l na osobu denně. V tabulce můžete porovnat, kolik vody člověk spotřebuje za den. Z tabulky vyplývá, že nejvíce pitné vody průměrně spotřebujeme na osobní hygienu. To je zhruba desetkrát víc než má na celý den obyvatel Afriky.

 

SPOTŘEBA VODY

v litrech

koupel ve vaně

100 - 200 l

sprchování

30 – 60 l

1-krát spláchnutí WC

3 – 10 l

umytí nádobí v myčce

7 – 20 l

praní v pračce

30 – 90 l

umytí ruk

2 – 3 l

umytí auta

cca 200 l

 

NEPLÝTVEJME VODOU

V našem každodenním životě existují překvapivě jednoduché kroky, které můžeme všichni podniknout ke snížení spotřeby vody. Při osobní hygieně doporučujeme využívat víc sprchování než koupání, protože při sprchování (a teď nemyslíme půlhodinové stání pod proudem vody :)) můžete spotřebovat o polovinu méně vody než při koupeli. Základní zásadou pro šetření vody při sprchování je vypínat vody, když ji nepotřebujete, například během šamponování. Šetřit se však dá i během sprchování jako takového - běžná sprchová hlavice má průtok kolem 20 litrů za minutu. Stejně komfortně se však můžete osprchovat i při mnohem nižší spotřebě. K tomu vám dopomohou nové typy sprchových hlavic se speciálními otvory, přimícháváním vzduchu do vody či stop ventilem. Kratší sprchy jsou také skvělým způsobem jak ušetřit vodu - každá minuta kratšího sprchování se počítá.

Náš tip: Zpříjemněte si nový zvyk kratšího sprchování tím, že si vyberete oblíbenou písničku, během které se stihnete vysprchovat. 

 H2O_blogcover_2

KDE UŠETŘIT?

Protože 80 % odpadové vody se nikdy nezpracovává, znovu využití tzv. šedé vody je skvělým řešením. Zachycenou vodu, která by běžně tekla přímo do odpadu, můžete využít například na splachování WC nebo zalévání květin. 

Náš tip: Využijte vodu, která vám zůstane v rychlovarné konvici nebo po uvaření vajíček. Ovoce a zeleninu můžete umývat v misce s vodou a tou potom zalijete květiny v bytě. V koupelně můžete zachytávat do kbelíku vodu, která ještě není dostatečně teplá na sprchování.

Skvělým pomocníkem při úspoře vody je také perlátor, který snižuje spotřebu vody až o 85 % díky omezení průtoku vody a přidání okolního vzduchu do proudu vody, přičemž to vůbec nemá vliv na kvalitu a účinnost umývání.

H2O_blogcover_3

Vypínání proudu vody při čištění zubů, využívání dvoupolohového WC systému, neumývání nádobí pod tekoucí vodou či efektivní využívání pračky a myčky jsou jednoduchými návyky, kterými můžeme citelně snížit spotřebu vody. Pomůžeme tak nejen životnímu prostředí, ale i naší peněžence.

 

NEPŘÍMÁ SPOTŘEBA VODY

Většina z nás si neuvědomuje skutečnost, že vodu spotřebováváme i nepřímo u každé jedné věci, kterou si denně oblečeme, vezmeme do ruk či zkonzumujeme. Nepřímá spotřeba vody mluví o tom, kolik skryté nebo virtuální vody je třeba k výrobě konkrétního produktu nebo realizaci konkrétní služby. Když vezmete fakt, jaké množství vody se spotřebuje na výrobu jídla a produktů, které běžně používáme, denní spotřeba na člověka se vyšplhá až na neuvěřitelných 4645 litrů vody za den.

Například na výrobu 1 kg plastu se spotřebuje 167 litrů vody. To znamená, že na výrobu jedné plastové lahve je potřeba minimálně dvakrát víc vody, než kolik se v ní nachází. Na výrobu jednoho páru riflí se spotřebuje až 10 000 litrů vody, které by se daly využít na pití pro jednoho člověk na 10 let. Velké množství vody spotřebuje průmyslová výroba nebo například chlazení počítačových serverů. Snižování konzumu a vědomé nakupování ze zodpovědných zdrojů tak může mít velký vliv na spotřebu vody. Jednejme zodpovědně. 

H2O_blogcover_1 

Zdroje:

https://www.voda.limited/

https://www.geotherm.sk/usetrit-za-vodu/

https://www.zelenaskola.sk/sites/default/files/voda_inspriromat_2019_vnutro_press.pdf

https://tchiboblog.sk/ako-setrit-vodou/

http://npmalafatra.sopsr.sk/svetovy-den-vody-2020/

https://ekonomika.sme.sk/c/22401790/spotreba-teplej-vody-v-marci-a-aprili-pre-pandemiu-covid-19-vzrastla.html

http://krotiteliaenergii.sk/nepustajte-peniaze-do-kanala-tipy-znizit-spotrebu-vody-aj-vas-doma/

https://tojenapad.dobrenoviny.sk/ako-usetrit-tisice-litrov-vody-rocne/

https://mojdom.zoznam.sk/byvanie/kuchyna-jedalen/ani-kvapka-nazmar-alebo-ako-usetrit-na-vode-v-kupelni-a-kuchyni/

www.minzp.sk