Pura - láhev, která se vám přizpůsobí

VODA BALENÁ V PLASTU

Češi nejvíc ze všech nealkoholických nápojů nakupují minerální a stolové vody a ochucené sycené nápoje. Voda balená v plastu je každodenní součástí mnohých lidí. Podle posledních odhadů se v Česku uvede na trh ročně víc než 34 tisíc tun PET lahví, což je necelá miliarda kusů. Nepředstavitelné číslo, že? Kolik z toho jsme vůbec schopni vytřídit? 

 pura 1

OPAKOVAT, OPAKOVAT, OPAKOVAT ...

Ať budeme separovat PET láhve sebevíc, nikdy se to z ekologického hlediska nevyrovná opakovanému používání jedné láhve dokola. Při výběru láhve je klíčovým faktorem její životní cyklus - aby vydržela co nejdéle a dala se tak co nejdéle opakovaně používat. Věděli jste, že ne každý plast se dá recyklovat? A věděli jste o tom, že většina skleněných lahví je z borosilikátového skla (varné sklo)?

Borosilikátové sklo skvěle odolává různým teplotám i teplotní šokům, a je pevnější a lehčí než běžné sklo. Borosilikátové sklo se ale běžně nerecykluje, a z tohoto důvodu nepatří do zeleného kontejneru. Láhev ale můžete rozbít, odnést na sběrný dvůr a zdůraznit, že se jedná o varné sklo. Když do ekologického hlediska zapojíme i ohled na naše zdraví a zdraví našich dětí, tak bychom plastové láhve (a i plastové uzávěry) měli ze svého života vyřadit úplně. Hodně výrobců rychle zareagovalo na zprávy o škodlivosti BPA, a upravili svoje výrobní postupy tak, aby jejich láhve tuto látku již neobsahovaly. Pyšní se označením BPA Free. Debata o škodlivost látek používaných při výrobě plastů je však stále otevřená.

 pura3

PLASTOVÁ ALTERNATIVA - NEREZ

Skvělou alternativou plastových lahví jsou nerezové láhve. U nerezu nejsou známy žádné problémy se škodlivostí, proto se často používá například i k lékařským účelům. Kromě toho jsou nerezové láhve lehčí než skleněné. Váha prázdné nerezové láhve o objemu 1 litr se pohybuje něco málo nad 350 g. Prázdná skleněná láhev o objemu půl litru váží zhruba stejně jako litrová nerezová láhev.

 

BEZPEČNÁ, NEROZBITNÁ, BEZ PLASTŮ

Nerezové láhve od značky Pura jsou vyrobeny bez plastových částí a jsou jediné, které získaly certifikát NonToxic Certified. Můžete si být proto jisti, že do nápoje se neuvolňují žádné škodlivé látky, toxiny, ani příchutě a pachy. Láhve jsou vyrobené z antibakteriální nerezové oceli, ostatní části ze silikonu nejvyšší lékařské kvality.

pura 2 

LÁHEV, KTERÁ SE VÁM PŘIZPŮSOBÍ

Bezpečí, zdraví a co nejmenší dopad na životní prostředí. To jsou vlastnosti, které by podle nás měly mít všechny láhve ze kterých pijeme nejen my, ale i naše děti. Obzvlášť u dětí, které rychle rostou a mění svoje potřeby, je někdy náročné skloubit všechno do jednoho produktu. Pura láhve "rostou" s vašimi dětmi, protože je můžete díky vyměnitelným uzávěrům měnit podle potřeby. Jejich patentovaný systém umožňuje použít jakoukoliv Pura láhev s jakýmkoliv Pura uzávěrem. Jednoduše se z kojenecké láhve časem může stát pohár na příkrmy a poté láhev pro větší děti. Připevněním sportovního uzávěru se stává lahví pro aktivní život a dokonce do ní můžete vložit i brčko. Jednu láhev tak můžete používat roky a zároveň ušetříte jak peníze, tak i životní prostředí. 

V případě, že rádi chodíte na procházky či výlety a potřebujete, aby láhev udržela teplo či chlad, doporučujeme termo láhev, která má kvalitní vakuovou termoizolaci a udrží tak tekutinou teplou až 6 hodin a studenou v případě použití ledu až 24 hodin. V tomto případě doporučujeme pro zachování termoizolačních vlastností láhev umývat ručně a nesterilizovat ji.

FYI zdroje:

https://www.minzp.sk/files/iep/skutocna_cena_zalohy.pdf

https://www.odpady-portal.sk/Dokument/104757/vacsinu-balenych-nealkoholickych-napojov-tvoria-mineralky-a-stolove-vody.aspx

https://www.purastainless.com/

https://blog.bagalio.sk/odolna-flasa-na-pitie-materialy/