Trend sezóny - kompostování v bytě!

Je to jednoduché a zvládnete to v pěti krocích. Kompostování v bytě či na balkoně je velkým hitem všude na světě. Nejenže tím velmi přispějete k likvidování odpadu, který jste v domácnosti vytvořili, ale navíc získáte velmi kvalitní hnojivo pro vaše rostliny. Je to zkrátka win-win :)

 
V případě, že jste se rozhodli pro domácí kompostování, budete na to potřebovat vhodnou nádobu - domácí kompostér. My jednoznačně doporučujeme Vermikompostér, který vytvořila etablovaná evropská firma se zahradními potřebami Plastia ve spolupráci s neziskovou organizací KOKOZA a českým designérem Jiřím Pelclem. Je to designový kousek, který zapadne do každého interiéru, stačí si jen vybrat barvu.
 
Je to velmi jednoduché. Do prostředního patra Vermikompostéru natrháme buď krabičku od vajíček nebo kousky novin, na které dáme násadu žížal a následně vložíme bioodpad. Do vermikompostéru jako základ můžeme použít i listí či zeminu, do které se žížaly budou moci schovat. Dolní patro zůstává prázdné, protože do něj stéká přebytečná vlhkost, která se nazývá "WORM TEA" nebo takzvaný "kompostovací čaj", kterým můžete zalévat květiny (doporučujeme ho zředit vodou v poměru 1:1 až 1:2). Je to totiž další velmi výživné přírodní hnojivo.
 

Když se prostřední patro zaplní, můžeme jednoduše přidat další nádobu. Žížaly si samy prolezou do horního patra, protože na každém dně jsou udělané díry, aby žížaly mohli kompostem v obou patrech prolézat. Doporučujeme ale žížalám pomoci, a to tak, že kousek kompostu jednoduše přendáme do prázdného patra.

 

2. Žížaly

Na kompostování se dají použít 3 druhy žížal, a to Eisenia Fetida (hnojivka), kalifornské žížaly či Dendrobaena Veneta. Nicméně z těchto druhů jsou nejlepší k domácímu kompostování kalifornské žížaly, protože jsou větší, žravější a rychleji se rozmnožují. Dokáží rychle zpracovat bioodpad z vaší kuchyně a nevydávají při tom žádný zápach. Žížaly jsou náchylnější na teplotu, a proto doporučujeme vermikompostér umístit uvnitř bytu, aby nezahynuly teplem či zimou. Ideální je pokojová teplota 20 °C. Doporučené množství násady do vermikompostéru je asi okolo 2000 - 3000 žížal, což je přibližně 2,5 kg. Přesně tuto násadu Vám můžeme poskytnout na našem eshopu v sekci Bytové kompostéry.

Plastia-4

 

3. Čím můžeme žížaly krmit

Nejvíce jim chutná čajová a kávová sedlina. V čajových sáčcích se žížaly často rozmnožují. Pak slupky od jakékoli zeleniny, ovocné slupky, ohryzek z jablka, zelená nať a též rozdrcené skořápky od vajec, které hnojivo doplňují ještě o vápník.

Naopak jim nechutnají výrazné chutě. Není vhodné do kompostéru dávat větší množství odpadu z citrusových plodů, zbytky od zázvoru a cibule. Do Vermikompostéru nepatří pecky, kosti, maso, mléčné výrobky, mastné výrobky, olej, sádlo a jiné další tuky.

TIP: Ze začátku kompostování nevhazujte košťálové zbytky zeleniny a slupky od brambor. Malý počet žížal nemůže svými enzymy kompost rozložit a tyto zbytky by pak mohly začít hnít či zapáchat.

 

4. Jak zabránit zápachu?

Správně vedený Vermikompostér nezapáchá, netvoří se v něm plísně ani není blátivý a nelétají kolem něj mušky. Pokud byste se setkali s plísní a vlhkostí, která láká mušky, tak podle našich zkušeností stačí přidat sací materiál. My v tomto případě opět používáme noviny, toaletní papír, krabičku od vajíček či roličky od toaletního papíru a papírových utěrek. Správnou vlhkost také poznáte podle stisku substrátu v ruce. Když by byl naopak kompost velmi suchý je třeba jej zvlhčit např. rozprašovačem.

Dále je třeba, aby kompostér nebyl přeplňovaný. I žížaly mají své jídelní kapacity a neměly by se cpát :-). Na den se doporučuje tak 250 - 500 gramů potravy / zbytků pro žížaly. Co může být maximálně 2-3 cm vrstva bioodpadu. Pokud je toho víc, začne se dělat plíseň. Pokud je jí málo, zahrabte ji do kompostu. Pokud více, je potřeba plesnivé zbytky odstranit. Čas od času by se měl kompost s žížalami prohrábnout abychom věděli, jak se daří našim pomocnicím a také pro to, aby se Vermikompostér provzdušnil.

_MG_3281

Dovolenou žížaly přežijí

Žížaly se sami redukují podle dostatku potravy, když jim dodáváte hodně potravy množí se, a když je necháte po dobu dovolené bez potravy, žížaly se sami zredukují na ideální množství. Bez potravy vydrží kolem 1 měsíce. Pokud byste však měli odjet na ještě delší dobu, svěřte raději Vermikompostér s vašimi pomocníky někomu do péče.

 

5. Co s kompostem?

Žížalám trvá průměrně tak 2 - 3 měsíce než přetvoří bioodpad na kompost. Pokud potřebujeme kompost dříve, vysypeme obsah Vermikompostéru a ručně ho probereme. Nebo využijeme toho, že žížaly se rády schovávají před světlem a rády se zavrtávají do tmy. Necháme na vrch kompostu proudit světlo a tím pádem můžeme jednoduše odebrat kompost z horní vrstvy. Další způsob je, že žížalám budeme dávat potravu na jednu stranu kompostéru, tím je nalákáme tam kam potřebujeme a pak z druhé strany můžeme opět kompost vybírat.

Kompost je skvělým hnojivem - vaše rostliny budou hezčí, více pokvetou a budou odolnější vůči škůdcům.

Zajímají vás zkušenosti ostatních s vermikompostérem? Pár lidí jsme vyzpovídali. Rozhovory si můžete přečíst zde.