Kompostování pro začátečníky

Kompostování pro začátečníky

Pokud nejsme lhostejní k životnímu prostředí, určitě by nás měla zajímat možnost separace všech složek odpadu, který vyprodukujeme. Tak jak jsme si zavedli systém na separaci papíru, kovů, skla či plastů, můžeme zavést i systém na separaci bioodpadu. Na začátku je však důležité položit si pár základních otázek:

1. Chceme kompostovat v interiéru, exteriéru nebo v obou místech? 

V bytových prostorách je ideální využít vermikompostér s žížalami, nebo bokashi kompostér na mikrobiální bázi. V exteriéru doporučujme použít uzavřený plastový kompostér, případně otevřené kompostovací silo. Ideální pomůckou na sběr bioodpadu z kuchyně je koš na bioodpad. Vybrat si dnes můžete už z různých velikostí a designů. Ten jednou za týden vyneseme do kompostu. Podle výběru koše jej umístit pod dřez v kuchyny, na balkón a designovější kousky můžete bez obav nechat přímo na lince. 

2. Kolik bioodpadu přibližně vyprodukujeme? 

Pokud hovoříme o interiérovém kompostování, na začátek nám postačí jeden menší kompostér a časem uvidíme, či nám kapacitně vyhovuje. Co se týká zahrady, tak můžeme zjednodušeně říct, že na 100m2 zahrady potřebujeme 100L objemu kompostéru. Pro snadnější výběr zahradního kompostéru jsme pro vás sepsali tento článek. 

3. Co všechno můžeme kompostovat?

Prakticky všechen biologický odpad rostlinného původu z domácnosti i ze zahrady.  V bokashi kompostérech také všechen kuchyňský odpad včetně syrového a vařeného masa, ryb, kostí a mléčných výrobků. 

4. Mám dostatek místa pro kompostér? 

Na zahradě je potřebné vyčlenit v závětří a polostínu 2-3m², kde nám kompostér nebude překážet a zároveň bude lehce přístupný. Vermikompostéry (s tzv.žížalí kompostér) můžeme mít dokonce na balkóně, chodbě, sklepě, či v garáži. Bokashi kompostér může být umístený prakticky všude. 

5. Jak dlouho trvá celý proces ?

Od 24 hodin v elektrickém kompostéru GG02, přes několik týdnů ve vermikompostéru až po 1 rok v otevřeném kompostovacím sile. Průměrná doba zkompostování v nejprodávanějších kvalitních, uzavřených, plastových kompostérech (např. řada PREMIUM) je přibližně půl roku.

6. Co s hotovým kompostem? 

Využití je všude tam, kde bychom použili i kupovaný půdní substrát - okolo dřevin na zahradě, na trávník, případně na pokojové a užitkové rostliny. Hotový kompost se dá také použít na rekultivaci půdy a drobné terénní úpravy.

Proces kompostování má svoje 4 základní pravidla, která svým dodržením celý proces nejen zkvalitní, ale hlavně urychlí. Nezapomeňme, že když se jednou rozhodneme kompostovat, tak kompostujeme opravdu všechno - biomateriál z domácnosti i ze zahrady.

Pokud byste potřebovali jakoukoliv radu, bez obav zavolejte specialistům na kompostování ze www.zemito.cz. Určitě Vám  rádi pomůžeme. A pro více informací o kompostování můžete mrknout sem. 

Do kompostování přátelé!