Zásady kompostování v zimě a co dělat už na podzim ?

Připravte se na zimu a nešetřete na podzim bioodpadem. Čím víc bioodpadu na podzim, tím lépe.  Aerobní bakterie, žížaly a půdní organismy se ukrývají před chladem hlouběji v kompostu, kde je tepleji, a proto je dobré mít před začátkem zimního období v kompostéru dostatek biologického materiálu.

Někteří z vás se stále mohou mylně domnívat, že v zimě nemá smysl vynášet bioodpad do kompostéru. To ale zdaleka není pravda. Kompostovací proces probíhá v každém ročním období. Tudíž ani v zimě nebuďte ke třídění bioodpadu lhostejní a poctivě ho vynášejte jednou za čas na zahradu. Stále je to kvalitní biologický materiál, který často zbytečně končí na skládkách nebo ve spalovnách. Podělte se o tuto informaci a společně tomu předcházejme.

autumn-3755125_1920

Zahradní kompostér v akci i v zimě

Proces kompostování v zahradních kompostérech probíhá po celý rok, výjimkou není ani zimní období, kdy se proces kompostování sice výrazně zpomalí, ale nezastaví.

V zimním období převládá v kompostérech biologický materiál z domácnosti, a to hlavně z kuchyně. Pro odkládání biologického odpadu z kuchyně je ideálním pomocníkem oblíbený Vintage koš nebo klasický koš na bioodpad a kompostovatelné sáčky,  které se v kompostéru zcela rozloží. Nádoby na odpad můžete mít v kuchyni, protože Vintage nádoby jsou velmi hezky designově zpracované, tudíž je můžete mít viditelně na lince. Méně vzhledné, ale přesto funkční a těsnící koše můžete umístit třeba do skříňky pod dřez, po jeho naplnění jeho obsah jednoduše vysypete do kompostéru a promícháte nejjednodušeji překopávačem.

Jak v zimě správně kompostovat - Kompostéry.cz

Jak často a co kompostovat?

Pro kompost, a nejen v zimním období, je lepší, když do něj vysypete najednou plný koš bioodpadu, než když běžíte ke kompostéru s každou slupkou. Mikroorganismy ve vašem kompostu potřebují i v zimě příjem „vyvážené potravy,“ a proto nepohrdnou pochutinami jako jsou: zbytky  zeleniny a ovoce, kávová sedlina, čajové sáčky, vaječné skořápky, trus od králíků a kuřat, kuchyňské papírové utěrky, odumřelé stonky a listy z pokojových rostlin

Připomínáme jen, že trus masožravých zvířat a obsah z vysavačů do kompostu nepatří! V zimním období vzniká v domácnostech více popela, který, pokud je čistě dřevní, je také vhodný v rozumné míře do kompostu. Část popela se může aplikovat přímo na zahradě. Uhelný popel přidávat do kompostu nedoporučujeme.

Promíchávání kompostu a podzimní zásoby

Promíchejte jen vrchní vrstvy kompostu. Samozřejmě i v zimě platí pravidlo míchání dužinatých zelených dusíkatých materiálů se suchými hnědými uhlíkatými materiály. Proto je ideální vytvořit si na podzim zásobu odřezků větví, případně dřevní štěpky, a v zimě je postupně přidávat k odpadu z kuchyně. Vždy, když přidáte do kompostéru čerstvý materiál, promíchejte ho s materiálem ve vrchní části kompostéru. Nikdy nezahrabávejte čerstvý materiál hluboko do kompostu. Unikalo by z něho teplo a plyn, které vytvářejí stabilní prostředí pro naše malé pomocníky, mikroorganismy.

Úplné překopávání kompostu v zimě taktéž nedoporučujeme. Mohlo by mít za následek výrazné zpomalení celého procesu kompostování. Bakterie potřebují i během zimního období dostatek kyslíku, aby zůstaly aktivní, a je naší povinností jim ho zajistit a zároveň je nezahubit. Nejlepší způsob, jak toho docílit bez nutnosti přeházení kompostu, je použít kovový, spirálovitě zatočený provzdušňovač kompostu, tzv. aerátor. Díky aerátoru dostaneme kyslík do vnitřní části kompostu, aniž bychom mikroorganismy žijící uvnitř vystavovali prudkým změnám teplot.

Pokud je okolo kompostéru napadaný sníh, neodhrnujte ho, působí jako izolant před prudkými mrazy.Nejlepší je počkat, až sám postupně roztaje. Přeházení kompostu a jeho důkladné promíchání si odložme na jarní sezónu, kdy už bude teplota pro průběh kompostování příznivější. Kompostujte poctivě bioodpad z kuchyně a kompost se Vám za to odvděčí.

Kompostování v zimě je v zahradních kompostérech jednoduché, účinné a čisté.