Jak vybrat vhodnou toaletu?

Chystáte se pořídit si kompostovací záchod, ale váháte, který typ zvolit? Než se pustíte do výběru, je tady pár otázek, na které je potřeba si odpovědět: 

  • Kolik osob bude toaletu využívat? 
  • Bude se toaleta využívat celoročně nebo jen sezónně? 
  • Bude se toaleta instalovat v přístavku nebo interiéru? 
  • Chcete separační nebo průsakovou toaletu?
  • Do jaké částky se chcete vejít?

Nabízí se také otázky směrem k různým vychytávkám jednotlivých typů, které si přiblížíme ve srovnávací tabulce níže. 

Ještě než se do toho pustíme, podívejme se na to, jaký je rozdíl mezi separační a průsakovou toaletou. Rozdíl určuje způsob, jakým se v toaletě odděluje kapalina. Ta se může oddělovat dvěma způsoby:

  •         přímo v sedátku (separační wc) – odděluje se čistě moč
  •         průsakem – veškerý odpad se sbírá do jedné nádoby, ze které následně tekutina prosakuje na skrz do připojené sběrné nádoby.

Podle toho, jakým způsobem se kapalina v toaletě odděluje, se doporučují možnosti, jak s ní nakládat. Více se můžete dočíst v našem článku s nejčastějšími dotazy (otázka č. 8). 

Toalety Biolan v nabídce Zemito:

Celou tabulku si pro snadnější zobrazení můžete stáhnout zde.

CZ_Toalety Biolan srovnávní_WEB Ořez kopie

 *Tento údaj je čistě orientační a určuje počet lidí pro pohodlné používání. Nic však nebrání tomu, aby toaletu využívalo více lidí, než je uvedeno. Pouze je pak nutné při častém používání častěji toaletu vyprazdňovat. 

**Celoroční využití (upřesnění)

SimplettAno, ale pouze ve vytápěném prostoru. Ventilace a trubka pro odstranění kapaliny musí být tepelně izolovány.

Simpett PLUS, Separační suchá toaleta, KompletAno, ale pouze ve vytápěném prostoru. Nutno tepelně izolovat ventilaci a trubku pro sběr kapaliny. Příležitostně lze využívat v zimě i v nevytápěném prostoru. Materiál je mrazuvzdorný.

Kompostovací ECO - Ano. V případě každodenního využívání je potřeba umístit toaletu v zimě do vytápěné místnosti.

Nejpopulárnější toalety:

Nejprodávanější toaletou je model Simplett PLUS. Je snadný pro instalaci, má velmi příjemný design, jedná se o separační wc a je vybavené dávkovačem zásypového materiálu, který funguje jako klasické splachovadlo. Navíc je možné jej využívat celoročně. Poměr cena/výkon tento model staví rozhodně na vrchol. 

Pro chaty, kde je toaleta v provozu od jara do podzimu v každodenním provozu (případně po celý rok) je populární volbou Kompostovací toaleta Eco. Ta nabízí velkou odpadní nádrž, umožňuje kompostovat i bioodpad a proces kompostování probíhá přímo v ní. Díky tomu se zvyšuje také kapacita toalety, protože je odpad v důsledku rozkladu velmi stlačen.

Toaleta Populett 200 je oblíbenou volbou pro kempy, lesní školky nebo ubytovací zařízení, jako jsou různé chaty, maringotky, glamping apod. Nádrž má totiž kapacitu 200 litrů a zvládne tak každodenní používání i na rušnějších místech bez nutnosti tak častého zásahu. Díky kolečkům je možné následně toaletu celou odvézt na místo, kde je vysypán odpad ke kompostování. 

Chcete více informací?

Zajímá vás k suchým toaletám více informací? Zde jsme pro vás sepsali odpovědi na nejčastější otázky k toaletám Biolan. Pokud nenajdete odpověď na to, co vás zajímá, nebo prostě jen váháte, který typ toalety zvolit, ozvěte se nám. Rádi na vaše otázky odpovíme a pomůžeme vám vybrat toaletu právě pro vás.