Láska prochází žaludkem! Jak skladovat potraviny v ledničce?
Chlad a jídlo byli vždy velcí kámoši. Sice ne na talíři, ale spíš v ledničce, a v minulosti v komoře, venku nebo jednoduše na místech s nízkou teplotou pro udržení trvanlivosti potravin. Proč to tak je? Chlad zpomaluje rozkladné procesy a potraviny zůstanou déle čerstvé. Ty se ale navzájem velmi liší a různé potraviny vydrží čerstvé různou dobu. Některé potraviny by se také neměly nacházet v těsné blízkosti jiných. Některé je dobré i přikrýt, další potřebují vzduch. Různé druhy pokrývek a obalů představují jinou kvalitu, a vhodnost pro konkrétní druhy jídla. Pojďme se tedy společně podívat na možností a rad ke skladování potravin, které máme.
Co děláme špatně?
Začněme tím, co děláme špatně. Často přikrýváme potraviny, které být přikryté nemusí, nebo je uchováváme v nevhodných materiálech. Vezměme si například typickou českou věc - slaninu. Máte jí málo a je v ledničce, protože ji chceme mít po ruce. Nedávejte ji však do mikrotenového sáčku (který je sám o sobě nevhodným řešením) - zabalte ji do papíru na pečení, protože potřebuje dýchat, jinak zgumovatí a také se dříve zkazí. To samé platí pro klobásy a další masové výrobky vhodné pro přímou konzumaci. Dalším případem může být cibule. Také ji ničím nepřikrývejte - usadí se v ní voda a ztratí chuť. Radši obětujte pár milimetrů, které odřežete, a nechte ji v ledničce volně. Ona totiž v místě překrojení trochu vyschne, ale stále lepší, než aby navlhla. Celkově je vhodnější vkládat potraviny do dóz a krabiček, než do sáčků. Dalším důvodem, proč některé druhy potravin uchovávat v nějakém druhu obalu, je jednoduše to, že jejich aroma je příliš silné. Například uzeniny nebo sýry. Takové produkty umí pomíchat vůně i dalším ne až tak aromaticky výrazným potravinám.
Co skladovat dohromady a co radši samostatně?
Některé druhy ovoce a zeleniny se v ledničce ale i mimo ni prostě nesnesou. Častěji tyto druhy potravin však skladujeme v chladě, protože chlad rovná se trvanlivost, a také se k nim v létě nedostanou mušky. Co myslíme tím, že se jednotlivé potraviny nesnesou? Ovoce a zelenina, přestože jsou ze stromu či země dávno vytrhnuté, ještě nějaký čas žijí svým přírodním životem. V praxi to znamená, že do svého okolí vylučují etylén. Tato látka štěpí chlorofyl (zelené barvivo), životodárnou složku všeho co roste a kvete. V čím zralejším stavu se ovoce či zelenina vylučující etylén nachází, tím víc ho také vylučují a ovlivňují tak i další ovoce a zeleninu. Ty tím pádem dozrávají mnohem rychleji a může se vám stát, že den po jejich odložení do lednici už budou tyto potraviny přezrálé. To je celkem škoda, nemyslíte?
Připravili jsme pro vás seznam různých druhů ovoce a zeleniny, které jsme uspořádali do kategorií podle toho, zda mohou být skladované společně s jiným ovocem a zeleninou či samostatně:
- Vytváří etylén, citlivost vůči cizímu etylénu - skladujte je samostatně: jablka, meruňky avokádo, banán, meloun, mango, cibule, hruška, rajčata.
- Vytváří etylén, odolnost vůči cizímu etylénu - můžete je skladovat dohromady, ne však s ovocem a zeleninou náchylnou na vliv etylénu: nektarinky, broskve, švestky, nakrojené či poškozené brambory.
- Nevytváří etylén, ale vůči jeho vlivu jsou citliví - skladujte mimo tvůrce etylénu: chřest, brokolice, kedluben, zelí, mrkev, květák, celer, okurky, lilek, zelené fazole, hrozny, špenát, kapusta, salát, okra, batáty, cuketa.
- Nevytváří etylén, ani na jeho vlivy nereagují - skladujte jak jen chcete: paprika, bobulové ovoce a jahody, třešně, citrusy, kukuřice, česnek, houby, nepoškozené a nenakrojené brambory, ananas.
Dalším dilematem může být rozdíl mezi chlazení a mražením. Které potraviny nedoporučujeme skladovat v mrazáku, a kterým zase mražení prodlužuje trvanlivost?
- Vhodné do mrazáku: jablka (pozor však na etylén), chřest, bobulové ovoce, brokolice, květák, celer, hrozny, špenát, kapusta, meloun (nenakrájený).
- Nevhodné do mrazáku: okurky (v mrazáku shnijí dokonce ještě rychleji), česnek, cibule, brambory.
Plastovým sáčkům odzvonilo
Plastové sáčky už jsme sice zmiňovali, no ale jestli je to vás osvědčený způsob skladování některých potravin, udělejte do sáčku aspoň malé dírky. Ovoce a zelenina tak může dýchat a zároveň ji oddělíte od ostatních potravin. Jak ale skladovat potraviny v ledničce účinně a ekologicky? Dnes už máme na výběr různá řešení. Jestli chceme myslet i na přírodu, měli bychom použít produkty, které jí neškodí a v konečné výsledku jsou velmi vhodné i pro styk v jídlem.
Jak jsme již zmiňovali, některé potraviny je vyplatí obalit pečicím papírem, jiné je lepší mít v krabičce. Místo pečicího papíru můžete použít třeba Včelobal - zázračný bavlněný ubrousek napuštěný včelím voskem. Ten má přirozeně antibakteriální a konzervační vlastnosti a ve spojení s bavlnou vytváří perfektní obal, který drží svůj tvar. Takto si můžete zabalit svačinku nebo obalit menší potraviny. Včelobaly se dají koupit v různých velikostech a krásných designech.
Bavlněné obaly jsou všeobecně velmi univerzálních způsobem, jak potraviny oddělit. Nabízí je například značka Tierra Verde.
Použít můžete i nádoby na skladování z různých udržitelných materiálů. Skladovat můžeme do klasických zavařovaček, ale i do skleněných a kovových nádob se zaklapovacími víčky, které zamezí přístup vzduchu a udrží potraviny dlouho čerstvé.
Abychom neplýtvali potravinami, musíme je uchovávat vhodným způsobem. Tím pádem nám vydrží mnohem déle a my je nemusíme předčasně vyhodit. Důležité je také vědět, které potraviny můžeme skladovat společně a které samostatně. Vhodným výběrem kvalitního obalu dokážeme také zredukovat množství jednorázových balicích materiálů, čímž snižujeme odpad.
Některým z vás jsme asi nic moc nového neřekli, ale víme také že mnozí o těchto zásadách do teď nevěděli a možná se divili, proč jim ovoce přezrává i přes uskladnění v chladu. Věříme tedy, že se našimi radami inspirujete a schopnosti vaší ledničky budou naplno využité.