Jaké plavky vybrat pro miminko?

Určitě budete souhlasit, že naše ratolesti jsou to nejcennější co máme. Přirozeně je hlídáme jako oko v hlavě a chceme pro ně to nejlepší. To se týká i produktů, které pro ně vybíráme a kupujeme. Svoje nákupní chování přizpůsobujeme ročnímu období a preferencím. Čtete tento článek, pravděpodobně tak patříte k těm, kterým není lhostejný původ a složení produktů a jejich vliv na zdraví člověka. V tomto případě jde o ty nejmenší děti a miminka, jež jsou všeobecně tou nejcitlivější skupinou. Ať už jde o zdraví, životosprávu nebo působení počasí. Léto se pomalu blíží, podívejme se tedy na to, jaké plavky vybrat pro vaše miminko.

Snímka obrazovky 2019-08-28 o 10.31.06

Proč jsou děti tou nejrizikovější skupinou?

Shodneme se na tom, že kojenci na slunce jednoduše nepatří. Do prvního roku je pokožka mnohem tenčí než u dospělých lidí. Obsahuje také mnohem méně pigmentu, a kvůli tomu je vůči slunečním paprskům prakticky bezbranná. Pokožka takto malých miminek má sice stejný počet vrstev jako pokožka u dospělého, ale každá vrstva je mnohem tenčí, jejich pokožka je silná asi jednu pětinu pokožky dospělých. 

Opalování je relativně bezpečné až pro větší děti a dospělé. Možná jste o tom takhle ještě neuvažovali, ale samotný proces opalování je spalování vrchní části kůže. Pokožka nejmenších dětí není slabá jen vůči slunečnímu záření. Má také nízkou odolnost vůči fyzickým a mikrobiálním vlivům. 

Snímka obrazovky 2019-08-28 o 10.31.30

Děti do tří let už jsou na tom o něco lépe. Vždy bychom je měli při pobytu na slunci chránit pokrývkou hlavy a vhodným oblečením. Opalování v rozsahu, v jakém si libují dospělí, u takto malých dětí nedoporučujeme. Dětská pokožka dospívá až v šestém roce života, kdy už se vlastnostmi podobá pokožce dospělého člověka. Celkově je už ale pro větší miminka a batolata pobyt na slunci za striktních podmínek akceptovatelný. Přejděme k samotnému opalování a pobytu ve vodě.

 

Jaké plavky pro miminko vybrat? 

Mnoho lidí toto řeší plenkami do vody nebo jednoduchým spodním prádlem. Někteří jdou do vody s nahým miminkem. Co je však skutečně vhodným řešením? Miminko, jak už jsme zmiňovali, potřebují tu nejvyšší možnou ochranu. Proto je třeba jej natřít vhodným silným a kvalitním opalovacím krémem. Ty rozdělujeme na dva druhy - chemické a minerální. Chemické opalovací krémy jsou rozšířenější a používané déle. Jako blokátory škodlivého UV záření však bohužel využívají chemii, škodlivou jak pro zdraví člověka, tak pro životní prostředí. Minerální opalovací krémy na pracují s fyzickými blokátory UV záření - například značka Attitude. V tomto případě je blokátorem například oxid zinečnatý, jehož částice nejsou natolik malé, aby ničily životní prostředí, ale jsou natolik účinné, aby účinně odrážely UV záření.

Snímka obrazovky 2019-08-28 o 10.30.36

Co se plavek týče - i ty musí sloužit jako druhý level ochrany před slunce. Děti nechtějí být opálené - chtějí se vesele čvachtat ve vodě. Dopřejme jim to, ale jen tak, aby byly v co největší míře chráněné. Plavky pro miminka by měly pohodlně zakrývat většinu těla, přičemž nezapomínejme na pokrývku hlavy.

Na trhu jsou různé možnosti, tou nejlepší jsou však určitě plavky v UV filtrem. Je pro vás toto spojení nové? Vůbec se vám nedivíme, pro nás to byla donedávna také novinka. Pojďme si o této možnosti říct víc. Takové plavky poskytuje například francouzská firma KiETLA. V portfóliu má různé barevné varianty a velikosti. Také různé části plavek a i jiných potřebných doplňků jakými jsou například pokrývky hlavy či brýle. To vše s UV filtrem. Jejich plavky jsou schopné blokovat 97% UVB a 95% UVA záření, brýle až 100% UVA, UVB i UVC záření. Jejich výrobky nejen že hezky vypadají, ale hlavně jsou funkční.

Snímka obrazovky 2019-08-28 o 10.30.49 

Jak určitě velikost plavek?

Dostáváme se k jedné z nejčastějších otázek rodičů. Jak určit velikost plavek? U prodejců plavek byste se měli dozvědět číslování v závislosti na výšce a věku dítěte. Existuje mnoho tabulek, které určují velikost oblečení pro ty nejmenší. My vám to zjednodušíme a povíme vám, jak na to. Dětské velikosti se většinou odvozují od výšky dítěte. Pro přehled začínáme od novorozenců, ale znovu upozorňujeme - slunci vystavujte až starší děti.

 

Velikost 

Věk

Výška (cm)

50

0-1 měsíc

do 50

56

1-2 měsíce

51 - 56

62

2-3 měsíce

57 - 62

68

4-6 měsíců

63 - 68

74

6-9 měsíců

69 - 74

80

9-12 měsíců

75 - 80

86

12-18 měsíců

81 - 86

92

18-24 měsíců

87 - 92

98

2-3 roky

93 - 98

104

3-4 roky

99 - 104