Kávové kapsle: Snadná příprava vs. ekologická pohroma

Na celém světě hojně roste spotřeba kávy. Káva je prostě populární a mnohdy i důvodem, proč ráno vůbec vstát z postele. Patříte mezi milovníky tohoto voňavého nápoje s lahodnou chutí? Používáte kávovar na kávové kapsle? Pokud si alespoň na jednu z otázek odpovíte ano, doporučujeme si tento článek přečíst. Třeba k šálku dobré kávy.

Kapsle na této fotce už nejsou tak pěkné jako ty v reklamě.

Kávové kapsle – po použití vyhodit?

Kávové kapsle umožňují rychlou a bezstarostnou přípravu kávy, jejíž kvalita se může lišit v závislosti na vybraných kapslích. Velkou část uživatelů kávových kapslí tvoří průměrní konzumenti kávy, kterým vyhovuje právě jednoduchost a časová nenáročnost na přípravu. Stačí vložit kapsli, zmáčknout tlačítko a lahodné espresso je hotové. Za pohodlí se však zpravidla platí a v případě jednorázových kapslí to platí dvojnásob.

Zamýšleli jste se někdy nad tím, co se děje s použitou kávovou kapslí? Sáhněme si do svědomí, pravděpodobně většina z nás po zhotovení kávy odhodí kapsli do směsného odpadu a dál to neřeší. Je to tak? Až při psaní tohoto článku, jehož součástí byla rešerše dostupných informací, mi došlo, o jak velký problém se jedná. Navíc jednorázové kapsle nejen že zatěžují naše životní prostředí, ale mohou mít nepříznivý vliv i na naše zdraví.

Na počátku kávových kapslí

John Sylvan, tak se jmenuje muž, který stál u zrodu kávových kapslí. V roce 1990 založil firmu Keurig Green Mountain. Šlo mu především o to zjednodušit přípravu kvalitní kávy. Jeho vynález rozjel miliardový byznys, on si ale teď sype popel na hlavu. Tvrdí, že by to nejraději vzal zpět. „Nemám to (myšleno kávovar na kapsle). Je to příliš drahé na provoz. A navíc udělat si dobrou překapávanou kávu není rozhodně nijak komplikované.“ Také prozradil, že sdílí obavy ochránců přírody. Ti spočítali, že jen z vyprodukovaných K-Cups (USA trh) v roce 2014 by šel vytvořit řetěz, který by obepnul naši planetu minimálně dvanáctkrát. A většina těchto kapslí je téměř nerecyklovatelná.

Někteří aktivisté se snaží změnit veřejnou myšlenku o kávových kapslích, a snížit tak jejich narůstající spotřebu. Díky této snaze vzniklo profesionálně natočené sci-fi apokalyptické video, ve kterém se mimozemšťani snaží zničit naši planetu právě pomocí kávových kapslí. Říkáte přehnané? Asi ano, protože ti, kdo nejspíše nakonec zničí naši planetu, nebudou mimozemšťani, ale my sami.

Proč je recyklace kapslí téměř nemožná?

Nedalo mi to a zkusila jsem jednu vlastnoručně rozebrat. Každá kapsle obsahuje 6-11 g kávy. Dále asi 3 gramy plastu a hliníku. Aby byla kapsle plně recyklovatelná, je potřeba udělat tyto kroky:

  1. Rozříznout vrchní část kapsle nožem a odstranit z ní kávovou sedlinu, kterou nejlépe vyhodíme do kompostu, anebo do směsného odpadu.
  2. Důkladně kapsli omýt od zbylé sedliny.
  3. Rozebrat od sebe plastovou a hliníkovou část, a ty pak zvlášť správně roztřídit.

 

Ekologický dopad konzumace kávy se zdaleka netýká jen rozšiřujících se kávových plantáží

Děsivá čísla týkající se kávových kapslí rychle stoupají, ekologové bijí na poplach. Na jednu kávovou kapsli připadá až pět gramů odpadu včetně hliníku a jeho sloučenin. Množství odpadu může být až dvojnásobné u káv, do kterých se přidává kapslové mléko. Takové množství obalu pro jednu kávu je absurdní, je zapotřebí udělat změnu.

Navíc podle rakouské spotřebitelské organizace Verein für Konsumenteninformation (VKI), může být samotný hliník velkou hrozbou pro spotřebitele. Jeho používáním si můžeme způsobit velmi široké spektrum různých zdravotních komplikací, mezi které patří i mnoho alergií, Alzheimerova choroba, ale i rakovina.

Káva v ohrožení: Během 30 let by mohlo zmizet až 80 % kávových ...

 Jak to zkusit zodpovědněji?

  • Pokud používáte kapsle od firmy Nespresso, můžete využít jejich recyklační program.
  • Můžete vyměnit kapslový kávovar za kávovar na kávová zrna nebo používat Mocca konvičku a udělat si z přípravy kávy příjemný rituál.
  • Ideální variantou, která nevyžaduje žádnou velkou změnu, jsou inovativní kapsle, které jsou kompostovatelné a nebo znovu plnitelné.

 

Alternativy běžných kávových kapslí - znovu plnitelné kávové kapsle

Znovu plnitelných kávových kapslí je na trhu velké množství a jejich kvalita – ať už samotným zpracováním nebo výslednou kávou – se mnohdy výrazně liší. Odzkoušeli jsme několik kapslí, z nichž nerezová WayCap se vymyká zaběhlým standardům a je nejekologičtějším řešením a nejkvalitněji zpracovaná ve své kategorii plnitelných kávových kapslí. Čím to je?

  • kvalitní zpracování z nerezové oceli
  • dlouhá životnost (výrobce vtipně udává, že vás kapsle pravděpodobně i přežije)
  • odpadá nutnost dokupovat jednorázová víčka (= žádné náklady navíc)
  • můžete použít mletou kávu různé hrubosti, a přesto vaše espresso bude mít vždy poctivou pěnu
  • odpadem je pouze kávová sedlina (= biodopad)
  • navržena a vyrobena v Itálii

58f9b76dbd0db

Kapsli jednoduše naplníte mletou kávou a pak už postupujete stejným způsobem jako s běžnou kapslí. Po zhotovení kávy kapsli opláchneme a je hotovo. Spousta výhod za rozumnou cenu. Navíc si vychutnáte kávu naprosto bez výčitek. Tyto kapsle najdete v naší nabídce.

Je dobré se občas zastavit a uvědomit si, že jsme to i my, koncoví zákazníci, kdo má možnost ovlivňovat trendy na trhu a svým chováním i spotřebitelský trend trhu určovat. Svými preferencemi při nákupu můžeme sdělit, jaké jsou naše priority. Tím nemám na mysli jen trh s kávou. Přemýšlejme o naší planetě, protože ona nás nepotřebuje – to my jsme ti, co se bez ní neobejdou.