Víte co je BPA a je vážně škodlivé pro naše zdraví?

Vážně může BPA ohrozit naše zdraví nebo je to jen mýtus?

„PLASTY“ jedním z fenoménů moderní doby. Plastová hmota je využívána již více než půl století a našla svoje zastoupení v mnoha průmyslových odvětvích. Umělá hmota, jak se jí hovorově říká, přinesla s sebou kromě užitku i jistá rizika, a to ve formě škodlivých látek, které jsou nebezpečné nejen lidskému zdraví, ale také životnímu prostředí. Takže děsivé informace v médiích i odborné literatuře tentokrát nelžou.

Zarážející zjištění: Vaše zdraví mohou poškodit i bezpečné plasty ...

Jednou z takových látek je právě i Bisfenol A (BPA), který se stal důležitou surovinou pro přípravu dvou různých druhů plastů. Polykarbonátových plastů, tedy plastových výrobků, které denně používáme, od kojeneckých láhví po obaly na potraviny všech druhů. Druhou látkou obsahující BPA je epoxidová pryskyřice, která se využívá k výrobě termopapíru a potažení vnitřní strany kovových výrobků, jako jsou konzervy a plechovky. BPA je tedy všudypřítomný a naše tělo s ním přichází do styku pokaždé když použijeme jakýkoliv produkt, který ho obsahuje.

 

Co je BPA?

Je to chemická látka, která je dodnes používaná v řadě spotřebních produktů. První studie o tom, že BPA je toxický se objevily již během 30. let 20. století. V průběhu 21. století se studium biologických účinků BPA dostalo do popředí zájmu mnoha vědců a výsledkem byl jednoznačný výskyt toxicity v ovzduší, ve vodě, ale především u člověka, a to v jeho krvi, moči a v mateřském mléce rodiček. Jeho výskyt byl prokázán dokonce i v pupeční šňůře dosud nenarozených dětí. Chemická látka BPA ve velké míře ovlivňuje vývoj plodu. Navíc pro novorozeňata i malé děti je odstranění BPA z oganicmu mnohem obtížnější než u nás dospělých.

V roce 2011 Evropská unie sice zakázala používat BPA při výrobě kojeneckých láhví, ovšem ty dnes obsahují bisfenol S (BPS), který může bisfenolu A z velké části konkurovat. 

 

Co znamenají symboly naspod plastových lahví?

1. PET (Polyethylentereftalát) - Tyto láhve jsou určeny pouze na jedno použití. Je to kvůli tomu, že mohou propouštět ionty těžkých kovů. Tyto chemické substance, označované i značkou EPA, narušují činnost vaší hormonální soustavy.

Hlavní nebezpečí bisfenolu A, tedy spočívá v tom, že vylučuje estrogenní aktivitu, což je schopnost narušovat funkci hormonů v lidském těle. Nezávislé odborné studie dále prokázali, že při užívání BPA tělo přestalo reagovat na insulin a v souvislosti s tím byl u člověka prokázán nárůst diabetu II. typu. Kromě cukrovky může i malé užívání BPA vést také k těhotenskému diabetu, rakovině prsu u žen, prostaty u mužů, zvýšené odolnosti vůči chemoterapii a jiným metabolickým chorobám.

 

Jak tedy můžeme rozpoznat či úplně eliminovat vliv BPA?

Plastové výrobky, které mají uvedeno v trojúhelníku číslo #7 často poukazuje na fakt, že obsahují BPA. Těmto se tedy snažte vyvarovat. Je samozřejmě nemožné zcela eliminovat kontakt s BPA, ovšem pokud chceme chránit naše zdraví a zdraví našich blízkých, snažme se těmto výrobkům alespoň vyhýbat. A čeho se můžeme vyvarovat? Tak především bychom neměli kupovat zakonzervované potraviny v plechovkách. V takovém případě lze nahradit potraviny ve sklenicích nebo voskovaných papírových krabičkách či obalech.

 

Chemické látky BPA nás můžou také ohrozit v podobě pokladních účtenek z termopapíru, který dostáváme běžně v obchodech. Pokud můžete, pokladní účtenku v obchodě odmítněte. V opačném případě účtenku oddělte alespoň od potravin, abyste zabránili kontaminaci. Při kontaktu s účtenkou si vždy před konzumací jídla umývejte ruce a nikdy je nedávejte dětem na hraní.

V neposlední řadě se můžeme setkat s chemikáliemi BPA v plastových jednorázových nádobách na potraviny a nápoje, a to pokud jsou tyto plasty zahřívány nebo opakovaně používány.

Lze tedy v několika bodech shrnout jak se částečně vyhnout těmto plastovým nádobám s obsahem BPA:

  • Nahraďte umělohmotné krabičky a dózy na skladování potravin našimi zdravými alternativami
  • Nemyjte plastové nádobí v myčce na nádobí
  • Neohřívejte v mikrovlnné troubě pokrmy či nápoje v plastových nádobách, které obsahují BPA, použijte nádoby k tomu určené 
  • Vyhýbejte se plastovým krabičkám a kelímkům ve fast foodech a jiných stravovacích zařízeních, u nás najdete kompostovatelné nádobí
  • PET láhve a hrnky s BPA nahraďte zdravými ekologickými lahvemi
  • Kupujte produkty v ověřených obchodech

 DSC_2277

Bisfenolu se nelze zcela vyhnout, ovšem můžete jeho přísun alespoň z části omezit. V boji proti BPA můžete začít na našem e-shopu - vyberte si zdravé a ekologické láhve, krabičky a další alternativní produkty, které chrání nejen vaše zdraví, ale také prodlouží život naší planetě.