Kolik odličovacích tamponů běžně spotřebujete?

Tato malá bavlněná kolečka jsou součástí našich životů už pořádně dlouho. Je na čase to změnit? Pravdou je, že jich denně použijeme opravdu hodně. Rychlé tempo dnešního života nás nutí každý den vykonávat časově a materiálně náročné rituály, které nás ale svými výsledky konec konců vždy těší. Hovoříme především o make-upu a o to, co si na konci každého dne vyžádá. Namluvě o samotném make-upu, odličovací tampony jsou naším každodenním odpadem, na který často nemyslíme. Každý den jich spotřebujeme hned několik, přičemž znečištěné končí v koši nebo v toaletě. To, že jsou vyrobené z bavlny, může většina z nás považovat za ekologickou výhru, no ne tehdy, když jich každý den končí tolik v odpadu. Nejste však jediní, každý den se v odpadu jednotlivých domácností po celém světě najde tuny odličovacích tamponů. Máte představu, kolik jich spotřebujete měsíčně? Denně? A co tak ročně a globálně? Pojďme se podívat na to, jak této nadměrné spotřebě zamezit.

Odličovače_blogcover_1

Začněme tím, jak moc zatěžuje naši planetu pěstování bavlny. Bavlna je na zavlažování mimořádně náročnou plodinou. Na výrobu jednoho kila bavlny je zapotřebí až 20 000 litrů vody. Tímto způsobem jsou snižovány zásoby vody v okolí plantáže a také kvůli pěstování vysychají přirozené vodní plochy v okolí míst, kde se bavlna pěstuje. Voda je také domovem a útočištěm mnohých ´živočišných a rostlinných druhů, které tímto neudržitelným hospodařením přichází o úkryt, čímž se ničí biodiverzita krajiny. Dalším velmi důležitým faktorem je znečištění půdy chemikáliemi pocházejícími z hnojiv. 

Alternativy vám nejen ušetří odpad a pomohou planetě, ale jsou i finančně výhodnější. Namísto pravidelného kupování balíků jednorázových odličovacích tamponů si kupte pratelné odličovací tampony z biobavlny. Jsou ekologické a budete je moci používat mnohem déle. Ano, jak konvenční, tak pratelné tampony jsou v podstatě z bavlny, každopádně snažit se ušetřit tím, že vyperete jednorázové tampony vám neradíme. Nejsou dostatečně pevné a kvalitní na to, aby vydržely praní a vícenásobné použití. Kromě toho nejsou obyčejné bavlněné tampony přirozeně rozložitelné. Prošly si bělením a chemickými procesy, které jsou potřebné pro jejich výrobu. To je další nevýhoda, ve které mají zase navrch ekologické pratelné tampony.

Odličovače_blogcover_3

Svoji každodenní večerní dávku bavlny můžete v klidu nahradit i pratelnými tampony od české značky Tierra Verda nebo vsaďte na jistotu a sáhněte po větším balení pratelných tamponů od Bambaw. Tento malý krok vám nejen ušetří finance, ale hlavně pomůže přírodě vícero způsoby.